НАЧАЛО УЧЕБНА ПРОГРАМА УПРАЖНЕНИЯ МАТЕРИАЛИ  
EditRegion1

Определянето на слягането се извършва съгласно БДС EN 12350-2

Ще опиша най-важните моменти при измерването на консистенцията чрез конуса на Абрамс използван още от началото на миналия век.

Принцип

Бетонната смес се уплътнява във форма с вид на пресечен конус. Когато конусът се изтегли вертикално нагоре, разстоянието, с което се е слегнал бетонът дава мярката за неговата консистенция.

 

Апаратура

Конус
Щиковка
Фуния
Линийка
Основна плоскост
Лопатка

Преди провеждане на изпитването пробата се пребърква в съда за разбъркване с помощта на лопатката.

 

Процедура

Конуса и основната плоскост се навлажняват и конуса се поставя върху хоризонталната основна плоскост. По време на запълването на формата, тя се притиска плътно към основната плоскост или чрез захващане със скоби, или чрез застъпване върху двете стъпенки.
Формата се запълва на три слоя, с 25 удъра на щиковката, като всеки слой е с дебелина около една трета от височината на пресечения конус.
След като горният слой се уплътни, повърхността на бетона се подравнява чрез изрязване и въртеливи движения на щиковката.
Разлетият бетон се почиства от основната плоскост. Формата се отстранява от бетона като се издига внимателно във вертикална посока.
Повдигането на формата се извършва в продължение на 5 до 10 секунди чрез плавно движение във вертикална посока, без да се оказват странични или усукващи движения върху бетона.

Цялата операция продължава не повече от 150 s.

Веднага след изтеглянето на формата се измерва и записва слягането (h) като се определя разликата между височината на формата и тази на най-високата точка на слегналата се бетонна проба.

Важно е да се отбележи, че този метод се използва за смеси със слягане по конуса не по малко от 10mm и не повече от 200mm, при стойности извън тези граници се използват други методи за оценка на консистенцията.

Класовете по слягане съгласно БДС EN 206.


Клас

Слягане в mm

S1
S2
S3
S4

10  до  40
50  до  90
100  до 150
160  до  210

Простата методика и апаратура правят този метод приложим, както в лаборатория така и при полеви условия.

 

 
smi.uacg@gmail.com